Järvenpään kaupunkia odottaa ensi vuonna monella tärkeällä kuntapalvelujen alueella madonluvut, jos kaavaillut kuntatalouden supistukset toteutuvat. Kun valitaan ratkaisuksi juustohöylä, uhkana on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen tasoa lasketaan, kouluissa kasvatetaan luokkakokoja ja päiväkodeissa ryhmäkokoja. Ei tarvitse käyttää mitään monimutkaista luovaa ideointimenetelmää, kun supistuslistan saa niin pitkäksi, että tarvittavat menojen vähennykset toteutuvat.  Mutta ovatko juustohöylääjät valmiita kantamaan vastuun seurauksista.

Eipä tarvita myöskään suuria ennustajaeukon lahjoja aavistaen, että Järvenpään valtapuolueet löytävät tässäkin asiassa toisensa. Sehän on selvää, että budjetin valmistelun viime metreillä isot puolueet vetävät kuin hihasta muutamia kansalaisia tyynnyttäviä tasokorotuksia talousarvioon. Eli tehdään suurta yleisöä kosiskelevaa silmänkääntöpolitiikkaa. Tätä varten valmistelevat virkamiehet jättävät aina pienet tyynnytyserän valtapuolueille, jotta kaikki olisivat tyytyväisiä ja näyttäisivät ulospäin pontevilta kuntalaisen etuja ajavilta.

Tosiasia on, että hyviä ja laadukkaita palveluja ei saa ilmaiseksi. Köyhäilemällä ei myöskään Järvenpään taloutta saada kuntoon. Ei siinä mitään, että otetaan löysät pois ja pannaa hallintoläski liikkumaan, mutta ilman lisätuloja ei kaupungin taloutta saada toimimaan. Olen usein valtuuston pöntöstäkin ihmetellyt, että mikä ihme siitä on, että kaikkein koulutetuimmat, suuritulosoisimmat ja monella mittarilla hyväosaisten eliittiin kuuluvat kokoomuslaiset kaikkein eniten vastustavat verojen korotuksia.

Kai se sitten on sitä toiviotalkoolaisten individualistista omin voimin pärjäämisen ideologiaa. Voittajien ja menestyjien puolella on mukava olla ja vähän mausteeksi ottaa perinteisiä työväenluokkaisia teemoja ja tunnusmerkkejä.  Huvittavinta ovat nyt kokoomuksen puhtaat työhanskamainokset. Ne eivät ole ruumiillista työtä tekeville duunareille mitään pintasymboleita, vaan ne ovat todelliseen tarpeeseen käytettäviä suojavälineitä. Onhan sitä kiva leikkiä rasvanahkaduunaria ja vähän käydä lähimetsistä noukkimassa muuta roska. Näin se maailma paranee ja mieli on puhdas.

Hannu Siltala

Kemianliiton liittosihteeri, kasvat.kandi, NTM

Kaupunginvaltuutettu ja -hallituksen jäsen

Valtuustoehdokas Vasemmistoliitto

Järvenpää