<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Artikkeli on julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 9.10.2008

Järvenpään kaupungin hallinto- ja johtosäännönuudistus oli hukata prosessijohtamishuumassa itsenäisen liikuntalautakunnan osaksi teknistä toimea. Onneksi Järvenpään valtuusto oli kaupunginhallituksen enemmistöä viisaampi päätöksessään ja päätti säilyttää liikuntalautakunnan ja velvoittaa lautakunnan laatimaan kaupungille liikuntapoliittinen ohjelma. Esitin valtuustossa liikuntapoliittisen ohjelmaa laatimista.

Nyt kun tuosta elokuun lopun valtuuston kokouksesta on aikaa jo vierähtänyt kuukausi, ovat omat ajatukseni liikuntalautakunnan tarpeellisuudesta vahvistuneet entisestään. Ne perustelut, joilla liikuntatoimi perusteli lautakunnan integroimista osaksi teknistä lautakuntaa, ovat murentuneet pala palata. Tuotannollis-teknisessä ajattelussa unohdettiin liikuntakulttuurin merkitys lasten ja nuorten kasvulle ja ohjaamiselle järkevien terveellisten harrastusten pariin.

Ohjattu liikunta ei Järvenpäässä tavoita läheskään kaikkia järvenpääläisiä lapsia ja nuoria. Järvenpää on jättänyt tämän liikunnan osa-alueen käytännössä lähes kokonaan urheiluseurojen varaan. Urheiluseuroissa järjestettävä toiminta on usein liian kunnianhimoista. Jos lapsi tai nuori haluaisi liikuntaharrastuksen pariin, niin harjoituksia lykätäänkin heti päälle kolmesta neljään kertaa viikossa. Täytyy olla vahva motivaatio ja perheilläkin ylen määrin aikaa sitoutua urheiluseurojen kilpaurheilutoimintaan.

Liikuntapoliittisen ohjelman tarpeellisuus on nähtävissä Järvenpään kaupungin tarjoamissa liikuntapalveluissa. Kaupungin nettisivuilla ei ole kaupungin järjestämiä liikuntaryhmiä lapsille. Liikuntapoliittisessa suunnitelmassa osoitettava, miten järjestetään sellainen harrastusluontoinen ohjattu liikunta lapsille ja nuorille, joilla tavoitteena ei ole kilpaurheilu ja joiden vanhempien taloudelliset mahdollisuudet kalliiseen säännölliseen urheiluseuratoimintaan ovat vähäiset.

Paljon puhutaan ennalta ehkäisevästä toiminnasta. Turvallisessa ympäristössä aikuisen koulutetun ohjaajan läsnä ollessa tapahtuva liikuntaharrastus on kaveruutta, sosiaalisia taitoja ja kuntoa kohentavaa toimintaa, joka myös kasvattaa empaattisuuteen ja toisten huomioon ottamiseen. Liikuntamahdollisuuksien tarjoamisessa lapsille ja nuorille on ryhdyttävä käytännön tekoihin.

Hannu Siltala

Kemianliiton liittosihteeri, kasvat.kand.

Kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsen

Vasemmistoliiton vaaliehdokas

Järvenpää