Näissä kuntavaaleissa ratkaistaan Järvenpään kaupungin politiikan suunta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Nykyinen valtuusto on vetämässä viimeisiään ja valmistautuu nyt hyväksymään ensi vuodelle talousarvioita. Äänestäjien on hyvä tiedostaa, että todellakin ensi vuoden taloudesta päättää vanha valtuusto. Valtuusto muuttuu koostumukseltaan varmasti, mutta uudet tiikerit pääsevät tällä menolla nuolemaan ensi vuonna vanhojen haavoja. Sen verran onnettomalta ensi vuosi ainakin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien osalta vaikuttaa.


Yksinkertaisesti niillä papereilla, joita virkamieskaarti on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut, ei Järvenpään tulevaisuus näytä ruusuiselta.  Enemmänkin kyse on köyhäilystä ja valmistautumisesta monien kunnallisten palvelujen heikennyksiin. Juustohöylien sijaan hallintokuntien valmistelijoille on jaettu vanhat tiehöylät, joilla pienten kosmeettisten siivujen sijaan lähtee sellaista pintaa peruspaleluista, että niiden seurannaisvaikutuksista maksetaan tulevina vuosina lyhyen tähtäimen säästöihin nähden vielä moninkertainen hinta.


Ennaltaehkäisevä toiminta, josta Järvenpään Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on kuluneella kaudella tehnyt valtuustoaloitteenkin, on varovaistenkin arvioiden mukaan jäämässä talouden tervehdyttämisen jalkoihin. Kehotan järvenpääläisten olevan tarkkoina, millä retoriikalla erilaisia toimintojen supistuksia nimitetään ja kuinka asioita pyritään selittämään parhain päin niin, ettei todellisuus supistusten todellisesta merkityksestä paljastuisi. Erityisesti on katsottava suurennuslasilla, miten on varattu resursseja oppilashuoltoon, lapsi- ja nuorisotyöhön. Onko esimerkiksi kouluterveydenhuollolle varattu lisää resursseja vai ollaanko niitä leikkaamassa? Kasvatetaanko päiväkotiryhmien ja koululuokkien kokoja? Miten käy terveydenhuoltopalvelujen? Vaikeutuuko ja pitkittyykö hoitoon pääsy joidenkin sairauksien osalta ja miten aiotaan turvata vanhusten kotona mahdollisimman pitkään asumista tukevat kokonaispalvelut.


Se vain on niin, että tiehöylämenetelmällä ei edellä mainittuja ja monia muita tärkeitä asioita ei pystytä edes nykytasoisena turvaamaan, jos siihen ei ole edes poliittista tahtoa. On selvää, että ilman riittävää rahoitusta ja/tai toiminnan tehostamista ei kaikkia palveluja voi toteuttaa. Haluan huomauttaa, että toiminnan tehostaminen ei minun käsitemaailmassani merkitse toimintojen supistuksia vaan toimintaprosessien kehittämistä ja virtaviivaistamista. Järvenpään Vasemmistoliitto on valmis enemmin kunnallisveron korotuksiin kuin hyväksyy välttämättömien peruspalvelujen alasajon ja ennaltaehkäisevän toiminnan heikennykset.
 

Hannu Siltala
Kemianliiton liittosihteeri, kasvat.kandit.
Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja
Kuntavaaliehdokas
Järvenpää