Selvitimme joulukuun 16. ja 17. päivä 2006 Jampassa ja Järvenpään joulumarkkinoilla kyselyllä teltalle ja autolle pysähtyneiden aikomusta äänestää, käsityksiä toimeentulosta, kuntaliitoksista ja työttömyyden vähentämisestä. Joukossa oli myös tunnistustehtävä, jossa tiedusteltiin kuvassa olleen henkilön henkilöllisyyttä. Lopuksi toivottiin kommentteja, mielipiteitä ja kysymyksiä Vasemmistoliiton ehdokkaisiin ja politiikkaan liittyen. Vastauskynnys tuntui olevan korkealla. Lopulta vastaamaan rohkaistui yhteensä 14 henkilöä. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

303548.jpg

Kyselyyn vastaaminen kävi kahvihetken lomassa

 

Kaikki vastanneet aikoivat äänestää eduskuntavaaleissa 2007. Kysymyksessä, jossa käsiteltiin köyhien aseman parantamista, 11 piti parhaana keinona kotimaisen ruoan arvolisäveron alentamista. Tulonsiirtojen korottamisen kannalla oli yksi vastaaja ja yksi halusi maksaa kaikille samansuuruista perustuloa. Yksi vastanneista oli sitä mieltä, että yhdistysten tulisi lahjoittaa köyhille rahaa.

 

Kuntaliitoksista suosituin vaihtoehto oli Järvenpään, Keravan ja Tuusulan yhdistäminen. jota kannatti seitsemän vastaajaa.  Yksi kannatti Tuusulan ja Järvenpää vaihtoehtoa ja yksi, mitä tahansa, jossa Kerava ei ole mukana. Kuntaliitoksia vastusti neljä henkilöä.

 

Työttömyyden vähentämiskeinoina Uudellamaalla tuotiin esiin koulutus nuorille. Koulujen ja muiden kunnallisten palveluiden supistaminen ja lakkauttaminen olisi lopetettava. Kritiikkiä sai osakseen varuskunnan lakkauttaminen Tuusulassa, jonka toimenpiteen nähtiin vähentäneen työpaikkoja Uudellamaalla.

 

Vastauksissa oltiin sitä mieltä, että töihin pitäisi päästä helpommin ja kaikille olisi taattava töitä. Niiden, jotka eivät kuulu työmarkkinoille, pitäisi päästää eläkkeelle ja työssä käyville olisi maksettava työstä kunnon palkka. Arvonlisäveron alentaminen ja suomalaisen työn suosiminen nähtiin työllisyyttä parantavana keinona. Myös eläkeiän alentaminen oli yhtenä työttömyyden vähentämisen välineistössä. Väkeä olisi palkattava esimerkiksi sinne, missä ihmiset palavat loppuun, töitä kyllä olisi.

 

Tunnistustehtävässä, jossa oli kansaedustajaehdokas Hannu Siltalan kuva, 11 tunnisti Siltalan, yksi ei tuntenut ja kaksi ei vastannut.

 

Viimeisenä olleessa vapaassa osuudessa toivottiin, että kaikki puolueet pitäisivät huonompiosaisten puolta. Luusereita ei kuitenkaan pitäisi hyysätä. Veroja pitäisi saada alas muiltakin kuin herroilta. Järvenpäässä on otettava huomioon paremmin vammaisten asiat ja asuntoasiat. Palveluasunnot pitäisi ”helvetin kuusen” sijaan rakentaa mieluummin keskustaan.

 

Arvoimme vastanneiden kesken reilukaupan kahvia. Onni suosi tällä kertaa Sipa Lainetta, Pentti Värttiötä ja Jaana Tuhkasta.